Expeditionen – Dag 5

Vi hade ännu inte bestämt oss helt när vi vaknade på morgonen, men efter lite diskussioner fram och tillbaka, beslutade vi oss för att gå runt massivet. Det skulle innebära 33km transport med all vår utrustning. Vi började packa ihop våra grejer och riggade pulkorna. Enligt värderrapporterna skulle det vara fint i ytterligare fyra-fem dagar. Vi räknade med att förflyttningen skulle ta två dagar, och alltså ge oss tre dagar till klättring, innan det dåliga vädret skulle dra in.
För att göra en lång historia kort, så visade sig att Axels lungor inte kom överens med kylan. Efter att ha försökt och stretat på i ett par timmar, valde vi att vända om. Vi insåg att med det tempo vi gick skulle det ta närmare fyra dygn att tillryggalägga sträckan. Vi återvände och upprättade lägret igen på samma plats som tidigare.
Den kvällen ägnade jag åt att klippa ut papprektanglar från ett pastapaket. Eftersom jag hade med mig en ansiktsmask tänkte jag göra en värmeväxlare. Pappbitarna hölls ihop av tejp och hela stycket sydde jag sedan fast i masken. Förhoppningen var att masken skulle värma kalluften något. Lite som Kajsa Warg aldrig sa: man tager vad man haver.
           

Om joelyukon

En rektor från Norrland med en diger lista av klättrade berg. Har bl.a. bestigit fyra av sju berg i den famösa ”Seven Summits”-serien. Har tillsammans med Benny gjort förstabestigningar i Pamir på gränsen mellan Kirgizistan och Tadzjikistan.
Detta inlägg publicerades i Yukon. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s