Expeditionen – Dag 0

Efter lite mer än ett dygns resande anlände vi i Anchorage. Klockan var strax efter 23.00 lokal tid, men vi var fortfarande kvar i svensk tid, och med tio timmars tidsskillnad, så dröjde det ett tag innan vi somnade. Följande dag hade vi vigt åt att inhandla mat och övrig utrustning.
I princip hade vi ingen mat med oss från Sverige, då allt egentligen går att få tag på där. Vi promenerade till REI för att handla frystorkat, bensin och andra små braha-grejer. Därefter gick vi till AMH som är den andra stora klättrarbutiken. Även här blev det några småprylar inköpta. Generellt känns det alltid bättre att stödja en mindre, självständig butik, än t.ex. REI som kan jämföras med Naturkompaniet i Sverige.
Mat handlade vi på Kmart. Kanske föreställer du dig att vi redan köpt en massa frystorkat på REI och AMH, men är det något som vi har lärt oss genom åren, så är det att undvika frystorkat. Förvisso köpte vi tre portioner var, men då som nödmat. På Kmart inhandlade vi bröd, nudlar, godis, och viktigast av allt, beef jerky. Från våra tidigare turer till Alaskas berg har vi lärt oss att älska Jack Link’s beef jerky med teriyaki-smak. Man kan tugga det som godis, eller som komplement till en måltid. Att det innehåller mycket protein och är mättande gör det till det optimala tilltugget.
Eftersom vikten var av mindre betydelse pga. att vi skulle ha pulkor, så köpte vi även vitlök, lök, bacon, smör och äpplen. Ett råd gällande mat är att tänka starkt eller fräscht. Det är just därför vi undviker frystorkat. Visst, i början kan man få ned en påse eller två, men ganska snabbt börjar det bli svårt att få ned maten. Speciellt på hög höjd, då man mår lite illa. Maten stockar sig lätt i halsen, och sväljs med milt tvång. Jag vet inte hur många gånger jag har haft kväljningar och varit nära att kasta upp.
Kmart är väl ungefär som ICA Maxi hos oss, men skillnaden är att man i den amerikanska matbutiken också kan köpa vapen.

Om joelyukon

En rektor från Norrland med en diger lista av klättrade berg. Har bl.a. bestigit fyra av sju berg i den famösa ”Seven Summits”-serien. Har tillsammans med Benny gjort förstabestigningar i Pamir på gränsen mellan Kirgizistan och Tadzjikistan.
Detta inlägg publicerades i Yukon. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s