Gemensam utrustning

Klättring i alla dess former är en utpräglad materialsport. Det erfar alla nybörjare. Alpin klättring är väl värstingen i sällskapet, tillsammans med Big wall-klättring. Igår träffades Axel, Benny och jag för att gå igenom den gemensamma utrustningen som vi ska ha med oss. Jag tänkte redogöra för vad vi tar med oss och varför.

Tält – som tält har vi valt Hilleberg Keron 4 GT. Det väger runt 6kg, vilket innebär 2kg per person. Dock är det mycket rymligt och vi kommer att använda det som tält i BC (baslägret). När vi sedan ska etablera ABC (Advance Base Camp) kommer vi att ta med oss en tarp, 0,66kg. Vi gräver en kvadrat i snön, ca. 60-70 cm djup, och placerar tarpen över. Vi nyttjar våra stavar som tältpinnar och täpper igen större hål med snöblock.

X_HILLEBERG_KERON4GT

Kök – vi kommer att använda kemiskt ren bensin på glaciären. Det är att föredra om man misstänker att det kan bli kallt. Gas är smidigt men känsligare. Vi kommer att ta med oss två MSR XGK Expedition. Dels för att man blir ganska utlämnad om man bara har ett kök som går sönder, dels för att man kan smälta vatten och laga mat samtidigt. Vi kommer att ta med en liten gaslykta, mest för att kunna torka grejer i tältet.

Klätterutrustning – eftersom vi inte vet vad som väntar oss kommer vi att ha med oss säkringar för all typ av klättring. Vi har sex isskruvar, tre snöpickets, ett set kilar, några kammar samt några pitonger. I repväg tar vi med oss ett 60m halvrep. Kanske kan klätterutrustningen tyckas lite mager, men det handlar om vikt. Sedan kommer vi inte att ge oss på någon Big wall-klättring.

Säkerhet– för säkerhet och orientering kommer vi ha med oss två uppsättningar kartor och en Iridiumsatellittelefon. Vi har tidigare använt Inmarsat, men i Yukon är täckningen lite si och så med Inmarsat. Därför väljer vi nu Iridium som t.o.m. har täckning vid polerna. Vi hyr denna telefon, och med den kan vi också skicka SMS, vilket har varit uppskattat bland nära och kära. Vi hyr också en duk med solceller för att ladda allt som har USB-uttag.

Var och en kommer att vara utrustad med spade, lavinsond och transceiver. Det ingår i den gemensamma säkerhetsutrustningen. Utöver tansceivern har jag begränsad personlig nytta av spade och sond, men det handlar om att jag ska kunna rädda mina kamrater. Vi diskuterade lite fram och tillbaka om samtliga skulle vara utrustad med allt. Kanske skulle det räcka med två uppsättningar, men beslutet blev att alla ska ha allt. Vi får vi leva med vikten [pun intended].

Snöpinnar ”wands” köper vi på plats. Vad är då detta? Jo, det är långa bambupinnar med färgglad tejp. Dessa sätter man ut allteftersom man avancerar på en glaciär eller bergvägg. Det är en hjälp om man skulle drabbas av en White out, dvs. när all sikt och alla spår försvinner i ett snöoväder. I dessa fall kan snöpinnarna vara det enda man ser.

Det var lite om vår gemensamma utrustning. Jag kommer framöver att redogöra för min personliga utrustning i ett annat inlägg.

Om joelyukon

En rektor från Norrland med en diger lista av klättrade berg. Har bl.a. bestigit fyra av sju berg i den famösa ”Seven Summits”-serien. Har tillsammans med Benny gjort förstabestigningar i Pamir på gränsen mellan Kirgizistan och Tadzjikistan.
Detta inlägg publicerades i Yukon. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Gemensam utrustning

 1. AV skriver:

  Varför inte 60 m tunt singelklassat rep? Mycket liten viktökning. Dubbla möjliga pitcher. Eller tänker ni hålla er till en leder/två följer 30 m och då räcker halvrep?

 2. joelyukon skriver:

  Fast det är ingen större skillnad på singelklassat rep och ett halvrep. De tål lite olika antal faktor 2-fall. Viktbesparingen är ändå påtaglig. Sedan klättrar vi nog mest löpande. Pitchernas längd påverkas inte av om vi har hel- eller halvrep. Det är inte glaciär- eller tvillingrep vi har med oss, vilket skulle kräva dubbelt för ledklättring.

 3. Linus skriver:

  Ni kan hitta bamby wands pa Lowe’s i Anchorage.. kring $5-6 for 25-pack om jag minns ratt. Tror dom ar typ 4ft langa.

 4. Linus skriver:

  bambu* 🙂

 5. joelyukon skriver:

  Tack för tipset! Nu har vi redan fixat det via vår flygoperatör.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s