Kanadensisk byråkrati

Det har visat sig vara mycket besvärligare än väntat att ta sig in i Kanada via den väg vi har tänkt oss. Planen är ju att vi ska flyga till Alaska för att därifrån flyga in med glaciärplan till gränsen. Från den amerikanska sidan ska vi sedan ta skidor och pulkor till den kanadensiska sidan. Eftersom vi är svenska medborgare behöver vi inga visum, utan endast pass.

Dock har det visat sig att vi måste ta oss till en bevakad gränsövergång för att visa upp passen, hemresebiljett och bevis på försäkringar och tillgångar. Det skulle ta oss minst ett dygn att åka till Beaver Creek, som är den närmaste gränsövergången, för att visa upp oss. Vi har försökt att få komma till den kanadensiska ambassaden i Stockholm och visa upp oss där (det är ju kanadensiskt territorium), men det gick tydligen inte.

Visserligen skulle vi kunna åka, utan att registrera oss. Det lär knappast komma några Royal Canadian Mounted Police galopperande, men frågan är hur de ser på ansvarsbiten om någon skulle bli skadad ute på bergen. Det kan bli problem med försäkringarna.

Något vi inte väntar oss att se på Chitina Glacier.

Något vi inte väntar oss att se på Chitina Glacier.

Ett annat besläktat problem är att vi måste se en säkerhetsvideo innan vi släpps in i Kluane nationalpark. Vi verkar ha svårt att få tag på den i Alaska. Vi måste nog se den av samma anledning som ovan, dvs. att försäkringsfrågan kan bli galen om vi inte följt protokollet.

Vem hade kunnat tro att den kanadensiska byråkratin skulle ställa till med så mycket problem? I Kirgizistan hade man bara langat fram plånboken, och problemen hade varit väck. Det funkar inte riktigt likadant i Kanada.

Nåja, problem är till för att lösas. Som det verkar kommer vi att hyra en bil i Anchorage och köra till Beaver Creek för att visa upp oss. Sedan kör vi till Ultima Thule Lodge. Videon, hoppas vi kan visas över nätet, om det inte går att skaka fram en fysisk DVD.

”If there’s a will, there’s a way.”

Annonser

Om joelyukon

En rektor från Norrland med en diger lista av klättrade berg. Har bl.a. bestigit fyra av sju berg i den famösa ”Seven Summits”-serien. Har tillsammans med Benny gjort förstabestigningar i Pamir på gränsen mellan Kirgizistan och Tadzjikistan.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Kanadensisk byråkrati

  1. Andre' Sinclair skriver:

    Tack, för att Du delar m Dig av värdefull kunskap.

  2. joelyukon skriver:

    Tack själv för positiv respons!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s