Konsten att dra pulka

Jag tänkte i detta inlägg redogöra för hur man kan rigga anordningen till pulkan, både när man ska dra uppför och gå nedför. Att man överhuvudtaget väljer pulka är för att det underlättar anmarschen, speciellt på plan mark. I dessa fall är energibesparingen påtaglig. Dock blir det tyngre ju brantare det blir. Dels för att man mer påtagligt kämpar mot gravitationen, dels för att belastningen ligger konstant på höfterna. Att gå uppför med pulka innebär att du aldrig riktigt kan vila. När man stannar upp, måste man hela tiden hålla emot för att inte pulkan ska dra ned en. Man kan tillverka en form av självlåsande broms, t.ex. en pinne/ett blad som låser sig när pulkan vill åka bakåt. Dock är det en lite omständlig lösning. Oftast får man nöja sig med att låsa knäna som broms.

Hur är det då med skaklar? Många som har Fjellpulken är bekanta med styva skaklar. Fördelen är att pulkan går rakt, och inte kränger så mycket. Nackdelen är att den vid drag och stopp blir väldigt ryckig. Många skaklar har också brutits efter nedförsbackar när skidåkningen tar stopp, men pulkan fortsätter framåt. Nu finns det lösningar med fjädrade skaklar, men det stora problemet är att de väger mycket och är skrymmande. Inom alpina sammanhang brukar man bara köra med rep eller snören för att dra pulkor. Dels går de aldrig/sällan sönder, dels är det ett lätt och nätt system.

Hur riggar man då en pulka för alpin anmarsch? Jag börjar med att redogöra för uppförsvägen. Redogörelsen kompletteras med en bild.

1. Koppla in en karbin (i ett snöre), både fram och bak.

2. Fäst bakre karbinen i repet med en prusik. Detta för att om man trillar ned i en glaciärspricka följer inte pulkan efter, och blir till ett extra belastning som tynger ned en.

3. Koppla en pulley till den främre karbinen och trä igenom en draglina ca. 4m. Pulleyn är till för att minska på ojämnt sidodrag, t.ex. vid skrå.

4. Draglinan som går genom pulleyn ska sedan kopplas med karbiner på vardera sida av selen/ryggsäcken. Notera att fästet helst ska vara vid höften för att man ska få kraft att dra. Fäst inte snöret högt upp eller långt ut på ryggsäcken, då det blir baktungt.

Anordning för att dra pulka uppför.

Anordning för att dra pulka uppför.

Alla som har dragit pulka utan skaklar vet att pulkan gärna vill sticka iväg när man sedan ska åka nedför. Den vill gärna slå undan fötterna på en först. Om det bara rör sig om tillfälliga nedförsbackar brukar man ta in repet/snöret och leda pulkan vid sidan av sig. Om man däremot vet att det kommer gå nedför en bra bit kan man rigga pulkan på ett annat sätt för att öka manöverdugligheten. Jag bifogar en bild på även detta.

1. Koppla in en karbin (i ett snöre), både fram och bak.

2. Låt draglinan gå igenom båda karbinerna. Knyt öglor i båda ändarna.

3. Koppla öglorna till en karbin/quickdraw som sitter i selen. Med hjälp av detta system kan man enkelt reglera hur både fram- och bakändan ska gå på pulkan medan den glider ned framför en.

Anordning för att gå med pulka i nedförslut.

Anordning för att gå med pulka i nedförslut.

Riggningen för att dra pulka lärde jag mig inför min bestigning av Denali, men den senare riggningen utvecklade jag själv i samband med att vi skulle gå nedför samma berg.

Annonser

Om joelyukon

En rektor från Norrland med en diger lista av klättrade berg. Har bl.a. bestigit fyra av sju berg i den famösa ”Seven Summits”-serien. Har tillsammans med Benny gjort förstabestigningar i Pamir på gränsen mellan Kirgizistan och Tadzjikistan.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Konsten att dra pulka

 1. Andre' Sinclair skriver:

  Vilken bra och tydlig beskrivning!
  Är det ngn skillnad/ -er att tänka på när man drar pulka springandes?

 2. joelyukon skriver:

  Tack André! Jag har aldrig sprungit med pulka i träningssyfte, men skulle jag göra det, så skulle nog denna riggning fungera. Däremot har jag dragit stock för träning. Riggade ungefär så här, men utan pulley.

  • Andre' Sinclair skriver:

   Tack för svaret. Har en plan att springa 100 miles lopp i Alaska kanske Yukons och då dra pulka.
   Spännande läsning om Expedition Yukon 2013, stort lycka till!!

 3. fredrik skriver:

  Undrar om lösningen med prusik knut på repet bakom pulkan. Är det repet fäst i något bakåt eller hur fungerar det så att pulkan inte följer efter vid fall i glaciär? Hänger inte riktigt med hur bromsen funkar.

  • joelyukon skriver:

   Hej Fredrik!

   Tanken är att man går i replag, så kamraten bakom håller repet om den före trillar ned. För att pulkan inte ska åka ned och ytterligare tynga ned den fallne, så fästs pulkan i repet via prusik.

   Hoppas det blev tydligare nu.

   /Joel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s