Vad händer?

Ursäkta det långa uppehållet, men även alpinister behöver jullov. Nåja, jag tänkte uppdatera alla intresserade kring vad som händer inför Yukon.

I skrivande stund är Axel på ett stentufft träningsläger i Nya Zeeland, med bungy jump, sol och bad. Utöver detta, så har vi varit i kontakt med flera olika glaciärflygsarrangörer. Vi önskade först att anlita ett helikopterföretag, då de kan släppa av oss på den bästa platsen för vår start, men tyvärr visade det sig bli alltför dyrt. Det andra alternativet var att ta ett glaciärflyg, men då måste vi göra en anmarsch på ett par-tre mil. Lite omständligare, men mycket billigare. Vi valde därför det senare alternativet.

Vad som väntar oss: anmarsch med pulka.

Vad som väntar oss: anmarsch med pulka.

Efter en del korrespondens, fram och tillbaka, så fick vi slutligen tips om ett glaciärflyg som utgick från Alaska-sidan, Ultima Thule Lodge. Vi kontaktade dem, och har också bokat flygning + övriga transporter via dem (1350USD/person). Vi kommer att bli upphämtade i Anchorage. Själva bilresan kommer att gå över Glenn och Richardsons Highway, vilket kommer att bli ett kärt återseende för mig, då jag cyklade mellan Anchorage-Fairbanks för ett par år sedan.

Närmast ska vi börja se över vår gemensamma utrustning. Dels för att veta vad vi ska ha med oss, dels för att man i ansökan till Kluane nationalpark måste redovisa att man är väl förberedd. Båda dessa grejer kommer vi att ta tag i under januari.

Annonser

Om joelyukon

En rektor från Norrland med en diger lista av klättrade berg. Har bl.a. bestigit fyra av sju berg i den famösa ”Seven Summits”-serien. Har tillsammans med Benny gjort förstabestigningar i Pamir på gränsen mellan Kirgizistan och Tadzjikistan.
Det här inlägget postades i Yukon. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vad händer?

  1. Anders skriver:

    Vettigt att ha lite koll på vem som drar iväg in i vildmarken. Kollar dom av att man faktiskt kan använda prylarna eller räcker det med att dyka upp med alla prylarna i kartong?

  2. joelyukon skriver:

    Det förekommer ingen fysisk granskning av utrustningen, men man får ange vilka erfarenheter man haft sedan tidigare, berg och leder. Man redovisar också vilken utrustning man har med sig för att de ska kunna göra en generell bedömning. Myndigheterna kan ju friskriva sig visst ansvar i och med att de på papperet sett att man har rätt utrustning, men det är ju inte deras fel om man ljuger och något händer pga. detta. Man får också ta del av en säkerhetsgenomgång innan man släpps in i området. Brukar vara en videofilm samt att man får skriva på ett papper.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s