Klädtips för frostbitna

Vi fick nyligen lite information från Kluane National Park, bl.a. fick vi veta att det kan vara allt från -10ºC till -40ºC i april. Det gäller alltså att vara väl förberedd och utrustad för kyla. Hur förbereder man sig för extrem köld? Faktiskt kan man till viss del förbereda kroppen. Det finns ett gammalt visdomsord som säger att man ska frysa in vintern och svettas in sommaren, dvs. att förbereda kroppen på årstiden. Man brukar prata om s.k. gult och brunt fett, där det första är ”vanligt” fett som är överskottsenergi som man lagrar. Det bruna fettet är mer av det värmeisolerande slaget. Genom att exponera sig för kyla ökar mängden brunt fett (underhudsfett), och man blir lite köldtåligare.

Annars är det väl kläder som man tänker på mest när det gäller att förbereda sig för kyla. Ofta ser man ungdomar på stan med jättestora dunjackor, men benen är knappt täckta (tjejer har ibland bara kjol och strumpbyxor). Överkroppen är klädd för Arktis, men benen för medelhavsklimat. Egentligen är det inte bra att ha ett så pass tjockt lager som dunjacka, heller, men det funkar väl om man bara ska gå inne i stan.

Grundprincipen när det gäller kyla är att man ska försöka undvika att bli blöt pga. nedkylning. De flesta tänker nog bara på yttre väta som regn och snö, men många glömmer att det största hotet kommer från sitt eget svett. Om man arbetar hårt, t.ex. genom att bära/släpa på massa utrustning under dagen svettas man ganska mycket. När solen sedan går ned och temperaturen sjunker, riskerar man att snabbt bli nedkyld. Det gäller att klä sig rätt för att undvika detta.

Redo för busväder. Balaclava, skidglasögon och dunjacka.

Man brukar prata om flerlagerprincipen. Ofta pratar folk om att vissa kläder är varma. Det finns inga ”varma” kläder. Det är du som är varm. Kläderna har däremot olika bra förmåga att bevara värmen. Värmen finns i luften omkring dig, och det gäller att inte låta den försvinna. Genom att använda sig av flera lager, så blir varje lager i sig en barriär för luften att ta sig igenom innan den försvinner ut i kylan. En annan fördel med flera lager är att man enklare kan reglera temperaturen genom att öka och minska antalet lager. Om man jobbar hårt (pulkadragning i 35º-lutning) så har man få lager och mycket ventilation för att göra sig med så mycket svett som möjligt. Om man däremot bara sitter still i lägret, så kan flera lager med en dunjacka ytterst vara det bästa.

Vilka är då lagren? Olika personer föredrar olika typer av plagg, men principen om flera lager är gemensam. Om du svettas mycket kan en nätbrynja i ull (självklart mulesingfri) närmast kroppen vara ett tips. Nätbrynjan har också fördelen att hålen håller varm luft när du inte rör dig lika mycket. Själv brukar jag använda heltäckande underställ. Detta ska vara i syntet eller ull. Bomull är absolut förkastligt, då det torkar långsamt och blöt bomull håller inte värmen när det blir kallt. Givetvis ska underbyxorna också vara i syntet eller ull.

Nästa lager, kallas för mellanlagret. Ofta brukar det bestå av fleece- eller termokläder. Det är med hjälp av mellanlagret som man reglerar temperaturen. Är man riktigt frusen av sig kan man ha microfleece, fleece och underställsjacka med dun- eller termomaterial. Personligen kör jag med en t-tröja av syntet först för att sedan förstärka med en tunn dunjacka.

Efter mellanlagret kommer skallagret, dvs. skalkläderna. Idag är det vanligt att man använder byxor och jacka som har en s.k. andasfunktion (t.ex. Gore-Tex). Det innebär att membranet i jackan stänger ute vind och väta, men släpper ut svett. Dock försämras svettningsfunktionen när det är kallt ute, då porerna täpps igen, men fördelen är att det skyddar från yttre påverkan. Ofta har skalkläder bra ventilationsmöjligheter med dragkedjor under armarna och på sidorna av byxorna.

Om man sitter stilla, så kan ett värmelager i form av en dunjacka komma till pass. Jag brukar sällan gå med dunjacka, utan den används endast vid minimalt arbete.

I fråga om huvud, händer och fötter, så gäller samma princip. Speciellt huvudet bör man skydda, då den mesta värmen man förlorar kommer härifrån. Är det kallt har jag en balaclava och mössa samt ansiktsmask vid hårt väder. Händer och fötter klär jag i tre lager (om det är kallt). Först ett linerlager, för att sedan ha ett värmelager och slutligen ett skallager. På fötterna handlar det om rejäla storskor, men på händerna har jag en kompromisslösning i form av mina ”krabbvantar”. Fingerhandskar kan bli för kalla, men å andra sidan förlorar man en del motorik med vantar.

Flerlagerprincipen för händer och fötter

Summa summarum, undvik att bli blöt genom att anpassa antalet lager till det arbete du utför. Se till att ventilera ordentligt (öppna gylf, byxben, krage, under armar) för att släppa ut all överflödig vätska. Se till att kläder som du har närmast kroppen är av syntet eller ull. Notera att dun är varmt, men har det blivit fuktigt, så förlorar den mycket av sin isolerande förmåga.

Dåså, nu är det bara att bege sig ut i smällkalla vintern!

Annonser

Om joelyukon

En rektor från Norrland med en diger lista av klättrade berg. Har bl.a. bestigit fyra av sju berg i den famösa ”Seven Summits”-serien. Har tillsammans med Benny gjort förstabestigningar i Pamir på gränsen mellan Kirgizistan och Tadzjikistan.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s